Ny bog om Sikhisme

Stine Ballisager og Ann-Louise Ljungcrantz har her i slutningen af 2019 udgivet en lærebog om sikhisme på forlaget Systime.

Jeg kan kun anbefale alle, der har interesse i sikhisme, at købe bogen.  Den er grundig i sin research og nem at forstå.

Under bogens udarbejdelse blev jeg spurgt, om jeg ville interviewes til bogen – og det ville jeg selvfølgelig gerne.

Der er sidst i bogen  interviews med tre Kundalini Yoga lærere – to fra Los Angeles og et med mig fra DK.

Du kan læse mit her:

I Danmark er Kundalini Yoga vokset siden 2003. Selvom instruktøruddannelsen ikke er  koblet til religionen eller SikhDharma, kan man spore en inspiration fra Yogi Bhajan og sikh værdier og forestillinger. Ulla Upma Kaur Steen er uddannet internationalt certificeret Kundalini Yoga instruktør og meditationslærer (IKYTA & 3HO). Hun er desuden indehaver af Studio Flow, som tilbyder undervisning i Kundalini Yoga.

Interview med Ulla Upma Kaur Steen

Hvad betyder Kundalini Yoga for dig?

Jeg har dyrket yoga i mange år. Jeg underviser i yoga, hver dag, nogen gange flere gange om dagen. Det betyder selvfølgelig rigtig meget for mig. Det er mit liv. Jeg bor i mit yogastudio, jeg tænker yoga og lever yoga. Efter Kundalini Yogaen er kommet ind i mit liv, er det som om, at jeg er gået fra et sort/hvid TV til farve TV. Ikke at Hatha Yoga eller andre former for yogaformer er uinteressante. Sort/hvid-film kan være fascinerende og stemningsfyldte og give et kunstnerisk look. Farve TV giver blot flere muligheder, nuancer og måske også et mere virkelighedsnært billede.

Vil du karakterisere Kundalini Yoga som en spirituel praksis?

I al den tid jeg har været yogalærer, har jeg set folk komme til Yoga af mange forskellige grunde. Smerter i ryggen, ømme skuldre, overvægt, depression osv. osv. Alle disse fysiske skavanker har Yoga i bred forstand positiv indvirkning på. Der er en risiko for, at man mister interessen for sagen, hvis der kun fokuseres på det fysiske. Der findes mange “shoppere” inden for behandlingssektoren, som aldrig rigtig finder ro, men søger rundt efter det mirakelmiddel, der kan hjælpe dem – måske nogen gange uden at vide, hvad de egentlig ønsker hjælp til. Det er ikke op til mig at dømme, om det er rigtig eller forkert, men jeg kan blot konstatere, at de deltagere jeg har på mine Kundalini Yoga-hold, er stabile i deres praksis. De beretter om fysisk velvære kombineret med en dybere forståelse af sig selv. Som Yogi Bhajan siger: “We are spiritual beings born for having a human experience. We are not human beings born for a spiritual experience”. Kundalini Yoga rummer det hele. Den kaldes også “Bevidsthedens Yoga”. Når vi ikke lytter til os selv og vores medfødte intuition, risikerer vi at blive ulykkelige og begrænsede. Jo, Kundalini Yoga er en spirituel praksis!

Opfatter du dig selv som et religiøst eller spirituelt menneske eller ingen af delene?

Jeg vil ikke betegne mig selv som religiøs, da jeg ikke bekender mig til nogen bestemt religion, men jeg betragter helt sikkert mig selv som et spirituelt væsen. For mig er Gud ikke en magt, men mere en fornemmelse af, at der findes noget større end mennesket og menneskeheden. Ganske som Prana (livsenergien) ikke ophører med at eksistere, når jeg stopper med at trække vejret. Jeg nærer mig ved Pranas tilstedeværelse, så længe jeg er i min fysiske krop. Når jeg engang er væk, fortsætter kraften uforstyrret. Det er en kraft, der altid vil være her for alt levende og til al evighed. I naturen, i universet…. overalt!

Hvad er ifølge dig den vigtige lære af Yogi Bhajan?

Det er nok det sværeste spørgsmål, du stiller mig her. Der er så meget jeg kunne fremhæve. Yogi Bhajan efterlader en kæmpe arv til os alle i form af bøger og videoer fra hans forelæsninger. Men selvfølgelig er der noget, der ræsonnerer mere end andet! Rigide regler, dogmer og begrænsninger bryder jeg mig ikke om. I modsætning til mange andre religiøse filosofier er Kundalini Yoga dejlig fri af snærende dogmer. Gennem hundredevis af generationer har Kundalini Yoga været en praksis for den enkelte. At finde sin egen sandhed og styrke ens højere bevidsthed. Præcis som i Sikhismen plæderer man ikke for en bestemt vej. Der er mange veje til det samme mål. Der behøver ikke være en buffer mellem Gud og dig. Det, du kan gøre, er at være stabil i din praksis og dermed blive et bedre menneske til gavn for dig selv og andre. Som kvinde kan jeg heller ikke lade være med at prise Yogi Bhajan for hans kvindesyn. Han ophøjede kvinder, mente det var dem der skulle redde verden. Han tordnede mod amerikanernes udtryk “chicks” om kvinder. Han sagde derimod: “You believe the woman is a doormat. I believe waman is the door to God. You believe the woman is the chick and I believe she is the eagle. Her sway and her grace is keeping the Earth in its own place”.

Føler du en samhørighed med sikherne i Danmark?

Jeg vil ikke sige, at jeg føler en samhørighed, da jeg ikke selv er sikh, men jeg har dyb respekt for deres menneskesyn og praksis. Jeg bærer turban og kan ikke lade være med at få et lille sug i maven, når jeg ser stolte sikher træde i karakter i forskellige samfundsforhold. Turbanen skal behandles med respekt, og jeg prøver selv at efterleve dette tegn på ydmyghed. Jeg bærer den altid af respekt, når jeg underviser. Jeg “låner” jo deres visdom!

Vil du definere dig selv som sikh. Hvorfor/hvorfor ikke?

Jeg er nok det, man vil kalde “en wannabe sikh”. Jeg har tit flirtet med tanken om at konvertere – gå hele vejen. Men som jeg tidligere har nævnt, har jeg det bedst når jeg er helt fri. Jeg tænker også, at Gud nok er lidt ligeglad. Bare jeg gør det bedste jeg kan!

 

 En skøn sommerdag i 2018, hvor jeg underviste i Kundalini Yoga midt på Rådhuspladsen i København i forbindelse med sikhernes Turbandag.

 

 

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s